This is a Suuntaviivat
  • View:

Wikin käyttöohjeita

Näin pääset alkuun

1. Wiki on paikka, jossa tehdään yhteistyötä. Nyt luodaan yhdessä kirkon sosiaalisen median ohjeistusta. Mene sivulle http://some.kirkonsuuntaviivat.fi/   (Hups! Nythän minä jo olen siellä.)  

2. Klikkaa yläpalkista painiketta Rekisteröidy tai liity jäseneksi. Käytä rekisteröityessä mieluiten työsähköpostiosoitetta. Tunnistamme sinut siitä kirkon työntekijäksi. Rekisteröityneenä käyttäjänä pääset muokkaamaan tekstejä, kommentoida tuossa oikealla voit myös anonyymina. 

3. Täytä ruudulle aukeavan lomakkeen kaikki kohdat ja rastita ruutu, jossa hyväksyt palvelun käyttöehdot.

4. Wikin jokaisella sivulla on kaksi aluetta. Vasemmalla ovat sisältöalueet ja oikealla keskustelu. Voit työstää kumpaa aluetta tahansa.

  • Keskustelu. Wikin jokaisella sivulla on paikka sen keskustelulle otsikon "Keskustele ja ideoi" alla. Kirjoita sivun teemaan liittyvät omat ajatuksesi, kysymyksesi ja kommenttisi viestilaatikkoon.
  • Sisällön luominen. Varsinainen sisältö luodaan wikin sisältöalueelle. Tähän kootaan asioita, jotka nousevat keskustelualueella esiin. Sisältöalueella käsiteltävistä asioita on toivottavaa puhua keskusteluissa.

5. Wikin etusivulta näet tuoreimmat muutokset sisältöalueilla ja uusimmat kommentit keskusteluissa.

6. Lisää ohjeita löydät alla olevasta diaesityksestä. Älä pelästy esityksessä olevan wikin erilaista ulkoasua, toiminnot ovat samat.

7. Älä pelkää kirjoittaa ja kommentoida. Et onnistu tuhoamaan Suuntaviiva-wikiä.

Tietoa ja ohjeita Purot-wikin käyttäjälle

Miksi suuntaviivoja työstetään wikissä?

Kirjoittanut Terhi_P

Wiki on avoin verkkoalusta, jossa voidaan työskennellä yhdessä. Wikejä käytetään yleisesti erilaiseen yhteistyöhön ja yhteiskehittelyyn.

Wikien käyttöön liitetään usein myös ajatuksia toisten auttamisesta, osaamisen jakamisesta, hiljaisen tiedon näkyväksi tekemisestä  ja avoimen ilmapiirin rakentamisesta ja vahvistamisesta. Nämäkin ovat tavoitteena, kun wikialustalla luodaan seurakunnille ja muille kirkon työyhteisöille sosiaalisen median suuntaviivoja.

Hengellinen elämä verkossa -hankkeelta on koko sen toiminnan ajan kysytty ohjeita tai sääntöjä sosiaalisessa mediassa toimimiseen. Aluksi ajattelimme, että tarve menee ohi koulutuksen myötä. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan vielä kahden ja puolen vuoden jälkeen näyttää olevan tarve ainakin keskustelulle siitä, miten kirkon työntekijä toimii verkon eri palveluissa, miten hän vastaa seurakuntalaisten odotuksiin ja mitä hän voi ja ei voi sanoa tai tehdä verkossa.

Katajanokalla emme tunne kaikkien kirkon työyhteisöjen oloja niin hyvin, että voisimme ajatella yksien ohjeiden sopivan kaikille. Uskomme, että ohjeista tulee sopivammat ja kaikin puolin paremmat, jos niiden tekemiseen osallistuu suuri joukko kirkon työntekijöitä ja ehkä jopa luottamushenkilöitä seurakunnista.

Kirkossa tällainen toimintatapa on uusi. Uusi se on muuallakin, sillä vasta internet ja sen tarjoamat vuorovaikutukselliset välineet ovat tehneet tällaisen laajan yhteistyöskentelyn mahdolliseksi. Uusissa toimintatavoissa on aina se riski, että kaikkea ei voi tietää etukäteen. Wikityöskentelyssäkään emme tiedä millainen on lopputulos tästä syntyy emmekä sitäkään, mitä kaikkea muuta tästä voi seurata. Toivomme, että kuitenkin jotain hyvää, jotain sellaista, joka rakentaa kirkossa positiivista ja luovaa yhteisöllisyyttä, antaa tilaa monille erilaisille äänille ja ottaa vakavasti ihmisten ajatukset.

Discuss & brainstorm


@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](http://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username