This is a Suuntaviivat
  • View:

TÄGI - Kirkon tekemän hyvän nostaminen esiin helposti

Kirkon tekemän hyvän nostaminen esiin helposti

 

Kirkossa (livenä ja sosiaalisessa mediassa) tapahtuu todella paljon hyvää, mutta mediassa esille nousee yleensä lähinnä negatiiviset asiat. Ongelmana on mielestäni se, että tuo hyvä on "hajallaan" ympäriinsä miljoonan eri nimikkeen alla, jolloin sitä ei ole mahdollista löytää. Keksin mielestäni helpon tavan nostaa näkyviin se hyvä, mitä seurakunnissa (eli kirkossa) tehdään.

Yksinkertaisuudessaan kysymys on yhteisesti sovittujen tagien käytöstä. Lista tageista voitaisiin luoda sosiaalisessa mediassa (esimerkiksi wikissä tai googledocksissa), jossa ne olisivat kokoajan saatavissa. Jokaiseen juttuun laitettaisiin yksi kirkon päätagi (ehdotukseni Ev.lut.kirkko), jota voidaan sitten mainostaa isolla tohinalla. Tämän lisäksi jokaiseen juttuun laitettaisiin tagit, jotka kertovat tarkemmin, mistä on kyse (esim Ev.lut.kirkko, ripari, sketsi tai Ev.lut.kirkko, vastaus, kirkollisvero). Etuna siis se, että kun markkinoidaan tätä tagia, niin markkinoidaan kaikkea kirkon tekemään hyvää (edellyttäen että tagi on kyseiseen hyvään laitettu). Ja etuna on myös se, että ne hyvät jutut voivat olla ihan missä tahansa palvelussa ja silti ne löytyvät yhden helposti markkinoitavan tagin takaa. Ja kun kerromme seurakuntalaisille, että laittavat hekin tagin aina kun lisäävät johonkin jotain, mikä liittyy kirkkomme toimintaan, niin kuka tahansa voi materiaalia tuottaa (vaikkapa kännykkäkameralla riparin sketsin kuvannut nuori tai saarnasta blogin kirjoittanut seurakuntalainen). Tagin tulee olla sellainen, että se rajaa ulos tulokset, jotka eivät kuulu löytyä (eli ei liian yleinen, jota jo paljon on käytetty) ja sellainen että se selkeästi viittaa "meihin". Olen pitkään miettinyt enkä ole keksinyt parempaa kuin Ev.lut.kirkko (kaikki yhteen, jotta jättää pois mahdollisimman paljon ylimääräisiä hakutuloksia, joita tulee kun hakee välien kanssa).

Kun meillä on tälläisiä tagitettuja juttuja, on niistä myös helppoa saada kirkon oma pilvisivusto, joka kerää nämä asiat selkeästi hahmotettavaan muotoon ja lokeroi asiat niitä etsiville. Ja siitä pilvestä on byrokraattisuus kaukana :)

Tagitus myös luo valtavan materiaalipankin kun kaikki se hyvä mitä on tuotettu saadaan helposti löytyvään muotoon. Itse esim tajusin juuri että laitanpas (kohta) yläasteita varten äänittämäni aamunavaukset nettiin tällä tagilla varustettuna niin ovat tarvittaessa muidenkin käytössä. Eli tilanteessa jossa ei kerkeä tehdä aamunavausta niin tarjolla on kollegojen avauksia helposti löydettävässä muodossa. Ja helposti myös seurakuntalaisten löydettävissä kun tätä tagiajatusta lähdetään levittämään.

Ja tämän tagiajatuksen yksi keskeinen idea on se että se lisää huomattavasti kirkon yhteisöllisyyttä kun hommaa pääsevät tekemään kaikki. Eli tämä on mielestäni sitä osallisuuden tukemista mitä nyt kovasti peräänkuulutetaan.

 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma toimii siis näin:

Kun lisäät materiaalia nettiin lisää myös tagi ev.lut.kirkko.

Palveluihin joissa on tagit käytössä lisää se tagi kenttään muiden materiaalia kuvaavien tagien joukkoon. Muissa palveluissa lisää tagi otsikon tai tekstin sekaan (esim facebookissa sivun tai ryhmän nimeen koska haku ei löydä sitä muualta, esim. Vuosaaren seurakunta - ev.lut.kirkko tai ev.lut.kirkko - Ideapaja ja esim suomi24ssä kommentin perään tai sekaan koska siellä haku löytää sen sieltäkin)

Sitä mukaan kun uusia palveluita tulee jossa tagia hyödynnetään ja joku on testannut mihin laitettuna se kyseisessä palvelussa toimii sen voisi lisätä tähän listaan:

facebook - ryhmän tai sivun otsikkoon

suomi24 - kommentin perään tai sekaan

youtube - tageihin

vimeo - tageihin

 

Tagi-ehdotukset

Kerätään tähän mahdollisia Suomen ev.lut. kirkkoon viittaavia (hash)tageja. Näistä voi poimia parhaan ja toimivimman lopullisiin suuntaviivoihin.

Voit testata eri tagien toimivuutta laittamalla googleen ehdotetun tagin ja sanan hartaus ja katsoa miten löytyy video "Neukkarien hartaus 2011 on Vimeo" johon on lisätty nämä tagit (ja myös hakutulosten määrän tällä yhdistelmällä). Ja testaamalla kirjottaa pelkän tagin googleen ja katsomalla montako hakutulosta löytyy.

  • Ev.lut.kirkko, ev.lut.kirkko, evlut.kirkko, evlutkirkko (200.000-400.000 hakutulosta, testivideo "Neukkarien hartaus 2011 on Vimeo" löytyy näillä hakulistauksesta sivuilta 1 tai 2, kirjoitusasun selkeyden vuoksi pisteellinen vaihtoehto on mielestäni paras, hartaus hakusanan kanssa käytettynä tuloksia 2.450-45.000)
  • evl.fi (5,4 miljoonaa hakutulosta mm. paljon puolalaisia sivustoja = liian yleinen, testivideo sivulla 4)
  • ev.lut, evlut (100.000-miljoona hakutulosta, hyvin äkkiä alkaa tulla vastaan kirkkovastaisia hakutuloksia, puuttuu mielestäni oleellinen sana kirkko, testivideo sivulla 2-3, hartaus hakusanan kanssa käytettynä tuloksia 43.000-47.000)
  • evl (7 miljoonaa hakutulosta, kaikenlaista mikä ei liity kirkkoon = liian yleinen, testivideo sivulla 8)

Discuss & brainstorm


@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](http://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Tägin/tägejä voi ottaa käyttöön. Jonkun olisi promottava tätäkin asiaa. Oletko @juge vielä kiinnostunut tästä teemasta?

Jäikö tägiasia kesken? Olisi tärkeä juttu.
evlkirkko?
evlutkirkko?
Ilman välimerkkejä pakko olla, muuten ei toimi täginä.
anonymous   (09.10.2012 15:06)
  Reply

Yksi ja yhteinen! Muutin sanamuodon yksikköön.

Tagi-ehdotukset kohdassa puhutaan että valittaisiin useita tageja. Itse ajattelen että yksi yhteinen tagi olisi hyvä koska siten on helpompi kertoa että tällä tagilla löydät kirkon sisällä tapahtuvia juttuja. Jos ihmiset käyttävät eri tageja niin pitäisi tehdä myös hakuja monella eri tagilla. Ja myös lisääminen on helpompaa kun pitää lisätä vain yksi tagi. Yhteisen tagin lisäksi tulevat muut tagit tulevat luontevasti materiaalin sisällön mukaan ja niiden kohdalla on kyseessä enemmänkin kerääminen jotta tiedetään mitä kaikkea on saatavilla ja mitä sanamuotoja asioista on käytetty.

Tuon luontevuuden takia ne pisteet pitäisin. Facebook ja google ainakin löytävät ev.lut.kirkko tagin myös siten että hakuun kirjoittaa evlutkirkko. Tuloksien määrän puolesta kaikki yhteenkirjoittuna on hyvä mutta lyhenne ilman pisteitä ei tunnu mielestäni luontevalta kun ei ole selkeä sana ja siksi voi tulla sekaannuksia kirjoitusasun suhteen.

Ei haittaa ainakaan googlessa eikä facebookissa. evlut tagilla video meni myös sivulle 8. evl.fi tagilla ei vielä löydy (edes sivulta 43). Saattaa myös olla että tagit eivät ole vielä rekisteröityneet googleen vaan tuo evlut tulos löytyi tagista ev.lut.kirkko. Jokatapauksessa huomattavaa on se että pidemmällä tagilla nousee sivulle 2 ja lyhyemmällä painuu sivulle 8.

Kysymys teknikoille: haittaako piste tai viiva?

Niin ja se unohtui sanoa että koska esim. facebookissa tagi on lisättävä sivun nimeen niin sen olisi hyvä olla luonteva ja informatiivinen. Esimerkiksi Vuosaaren seurakunta - ev.lut.kirkko on aika selkeä myös muille kuin sisäpiiriin kuuluville.

lisäsin nuo ehdotetut evl.fi ja evlut tagit myös videoon ja testaan miltä sivulta löytyvät noilla. Menee jonkun aikaa että google rekisteröi tagit jotta niillä voi löytää

lyhyemmällä (esim. kirkko tagilla) tulee mieletön määrä tuloksia (esim. googlessa 3.6miljoonaa) ja heti ekalla sivulla just sellaisia tuloksia joita ei haluta (mm. eroa kirkosta). Ev.lut.kirkko tagilla tulee 270.000 tulosta ja nuo vikajutut loistaa poissaolollaan. Osoittaa juuri sitä että liian yleisessä käytössä oleva sana ei oikein toimi tälläisenä tagina koska oikeat tulokset ei löydy sieltä massasta. Mun vimeoon lisäämä hartaus joka on varustettu tageilla kirkko ja ev.lut.kirkko löytyy haussa (tagi + hartaus) kirkko tagilla sivulta 8 ja ev.lut.kirkko tagilla sivulta 2. heti kirkon hakukoneoptimoitujen sivujen jälkeen. evl.fi ei tunnu olevan oikein tunnettu päätellen siitä että sähköpostiosoitteen loppuosaa saa aina tavata. Siksi ev.lut.kirkko tuntuu helpommalta muistaa pituudestaan huolimatta kun on aika vakiintunut kansan parissa. Ja vaikka Terhi puhui tagin lyhyyden puolesta niin mun mielestä olis tärkeintä että tagi rajaisi pois mahdollisimman paljon vääriä tuloksia ja tältä kannalta ajateltuna liian lyhyt tagi tuo tuloksia joita emme tarkoittaneet. Itse olen todella ekumeninen ja mulla ei ole mitään sitä vastaan että kristityt menis yhdessä linjassa. Tän tagiajatuksen idea oli kuitenkin saada esille seurakuntalaisten lisäämä materiaali ja se ei oikein onnistu jos ne jäävät jonnekin sivulle 8. kaikkien mahdollisten kirkkojen ja seurakuntien isojen hakukoneoptimoitujen sivujen jälkeen vaan tagin pitäisi nostaa ne ihan siihen hakutulosten alkupäähän.

Anonyymi ei nyt pääse kirjautumaan, koska hätäisesti luotu salasana on päässyt unohtumaan...mirap
anonymous   (25.11.2011 13:09)
  Reply

No se on sitten liian pitkä, mutta en tiedä, haittaisiko jos somen maailmassa tunnustuskunnat menisivät sekaisin, jos sisältö olisi kristinuskon mukaista - tietääkseni moni noista "porukoista" on sellainen.
anonymous   (25.11.2011 13:09)
  Reply

No se on sitten liian pitkä, mutta en tiedä, haittaisiko jos somen maailmassa tunnustuskunnat menisivät sekaisin, jos sisältö olisi kristinuskon mukaista - tietääkseni moni noista "porukoista" on sellainen.
anonymous   (25.11.2011 13:07)
  Reply

@MikkoW Yleensä on helpompaa jos ei ole, koska ihmiset käyttää tägejä älypuhelimella tosi paljon.

Voiko siinä olla välimerkkejä?

Mun kokemuksen mukaan toimiva tägi on n. 6 merkkiä

@mirap kouvolankristittyihin kuuluvat myös 7. päivän adventistit, helluntailaiset, vapaakirkkolaiset, ortodoksit, room.katoliset ja muut, joilla on oma seurakunta Kouvolassa ekumenian luvatussa kaupungissa. Minusta nettimaailmassa käytettävä tagi voisi viitata suoraan kotisivujen osoitteeseen. Vai mitä olette mieltä?

Kouvolansrk-muoto olisi minusta parempi vai ihan kouvolankristityt?

Mietin tuota (hash)tagia. Mikä olisi hyvä?
#ev.lut.kirkko
#evl.fi
Entäs siten paikallisten seurakuntien tagit? Niillekin voisi olla jokin yhteinen muotoilu.
#kouvolansrk
#kouvola.evl.fi

Kommentteja ja jatkokehittelyä?