This is a Suuntaviivat
  • View:

Milloin olisit tarvinnut ohjeita tai suuntaviivoja?

Voit myös kertoa tilanteesta, jossa opit tai oivalsit jotain uutta verkossa toimimisesta. Tai voit kertoa mitä teidän työyhteisössä on jo sovittu tai keskusteltu näistä asioista.

Kirjoita kokemuksistasi "Keskustele ja ideoi" -ruutuun tällä sivulla. Paina lopuksi "Lähetä viesti"-painiketta.

Berätta om en situation där du skulle ha behövt riktlinjer för sociala medier

Du kan skriva dina erfarenheter i lådan "Keskustele & ideoi" (klicka "lähetä viesti") så samlar vi dem hit.

Erfarenheter

"Då jag varit och utbildat eller då jag arbetar i mitt eget arbetslag kommer det ofta upp frågor som är av etisk eller gränsdragningsnatur. Då skulle det kännas bra att ha riktlinjer och ta till och kunna säga: SÅ här tänker vår kyrka i frågan. Så här kan vi dra upp riktlinjerna i vår egen arbetsgemenskap."

Discuss & brainstorm


@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](http://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Sitäkin voisi pohtia, kenen tehtävä ja velvollisuus on olla mukana somen areenoilla vastaamassa, puolustamassa, korjaamassa, auttamassa, kuuntelemassa ja julistamassa. Ei kai voida missään seurakunnassa päättää, että me ei olla tässä ollenkaan mukana millään tavalla, vai?

Meillä on ajateltu, että alkaisimme tämän työskentelyn jälkeen tekemään jotain työtä suuntaviivojemme luomiseksi. Vinkkejä kaipaan siihen, miten tämä prosessi voisi edetä, kun samoja mahdollisuuksia kuin Ylellä tuskin on, tai muuten jo tähän suuntaviivojen luomiseen voi mennä parisen vuotta..Nyt kun on iäkkäitä työntekijöitä, ei välttämättä oikein konemahdollisuutta, työmaakokouksia (joissa kaikki läsnä) kerran tai korkeintaan kaksi kertaa vuodessa, mutta toiveissa tietysti olisi, että kaikilla olisi mahdollisuus kommentteihin ja osallisuuteen. Vai pitäisikö vaan perustaa se oma wiki, antaa perusohjeet selvällä suomen kielellä, ja odottaa, kommentoidaanko määräaikaan mennessä vai ei?

En tiedä, tarvitaanko kirkon viestinnälle kärkiä. Me olemme paikallisia yhteisöjä, minulle ainakin riittävät srk:n tiedotuksessa meidän seurakuntamme vuositeemat. Jos haluaa laajentaa, voi ottaa eväitä, kuten nyt Pyhä-teemasta

Mitä sitten tehdään, kun on laittanut FB-sivullensa tai blogiinsa jotakin aivan sopimatonta ja suuntaviivojen vastaista? Tai kun niitä on siellä jo vanhastaan?

Yhteiset suuntaviivat somen käytöstä esim. seurakunnassa tai yhtymässä selkeyttävät ja jämäköittävät verkkotyötä. Kun on selvillä se, miksi ja miten työtä tehdään, mitä tavoitteita sille asetetaan ja mikä on verkkotyön kohderyhmä, niin ollaan jo hyvillä aalloilla.

Mä ajattelen että yhteiset suuntaviivat voivat auttaa meitä siinä että suomen luterilaisesta kirkosta voisi tulla oikeasti yhteisö. Nykyään kun on vähän niin että jokainen seurakunta puuhailee omien juttujensa parissa. Meillä olisi mielestäni aivan huikeat resurssit tehdä jotain aivan mahtavaa kun löytäisimme sellaisia yhteisiä toimintatapoja joilla paikallisuus luo valtakunnallista. Ja mielestäni tämä on jopa helppoa kun vaan yhteisesti sovitaan toimintatavat. Pari ehdotusta otsakkeiden "Kirkon tekemän hyvän nostaminen esiin helposti" ja "Valtakunnallisuus / Paikallisuus" alla.

ohjeita tarvittaisiin siihen, miten paljon kirkon työntekijän on lojaalia ja hyvien käytössääntöjen mukaista arvostella työnantajaansa esimerkiksi Facebookissa. Työnantajallahan ei ole mahdollista vastata julkisiin syyttelyihin, jotka työntekijä esittää omassa profiilissaa. Missä menee julkisen ja yksityisen raja?
anonymous   (22.11.2011 09:45)
  Reply

Ohjeita ja suuntaviivoja etsimässä: Missä kannattaa olla mukana? Kuka saa kirjoittaa ja kenen nimissä? Mitä aiheita olisi hyvä käsitellä? Mistä asioista ei kannata julkisesti keskustella ollenkaan? Aikuisrippikoulu somessa? Mitä srk:n työntekijän pitäisi tietää ja ymmärtää tietoturvallisuudesta? Miten paljon seurakunnassa pitäisi varata työaikaa somen hyödyntämiseen? Voiko kaikkia rippikoululaisia edellyttää mukaan?

Terhi, kun tuolla alempana kyselit että näyttää että olen muokannut, niin mähän vaan tosta Lahden seminaarista kysyin sitä Wlania... näyttäiskö se sen jotenkin tässäkin kentässä? En mä muistaakseni tähän kohtaan ole kirjoittanut.

Minusta olisi tärkeää suuntia, miten tiedotamme juuri ev.lut kirkon dogmista ja opista vähättelemättä ja loukkaamatta muita uskontoja, mutta selkeästi kuitenkin erottautuen niistä.
Keskustelupalstoilla ihmiset samastavat kirkon ääneen helluntailaisuuden, jehovantodistajat jne. Miten korrektisti ylläpitää juuri kirkollista profiilia ja "oikaista" ihmisiä säilyttäen silti dialogisen asenteen....

Nyt kun otan ensi askeleita some-osaamisen tiellä, niin kaipaisin vierihoitoa. Yksin on vähän orpo olo. Olen tehnyt virtuaalihartauksia lastenkirkko.fi sivuilla. Minulle 50-luvun nuorelle tekniikka on hankalin este. Vierihoitoa kaipailen.
Meillä seurakunnassa jokainen taitaa puuhailla omiaan. Mitään koottua tietoa ei ole kenenkään verkko-osaamisesta ja mitä kukin tekee. Tässäpä ekat ajatukset.

T. maire hellas, psykoterapeutti, perhetyö
anonymous   (21.11.2011 09:37)
  Reply

Kirkon viestinnälle ei ole määritelty selkeitä kärkiä ja tavoitteita. Se vaikeuttaa viestinnän johtamista seurakunnissa. Esimerkiksi vuosittain vaihtuva painopiste helpottaisi some-viestinnän suunnittelua. Se auttaisi paikallisseurakuntia valitsemaan työnsä painopisteitä ja löytämään kumppaneita.

Vai olisiko se kenties juuri se mihin niitä suuntaviivoja tarvitaan? Että mistä saadaan rohkeutta kirjoittaa, muokata, kommentoida?

Etusivulla lukee, että @Meiju on muokannut ja tulin innoissani lukemaan hänen muokkaustaan - enkä löytänyt sitä. Olkaa rohkeita, ihmiset!

Utgångspunkten i mitt arbete är att jag som kyrkligt anställd arbetar inom en annan organisation. I den mångfasetterade verkligheten finns webben numera närvarande i många diskussioner och överläggningar. Det behövs riktlinjer att hänvisa till och ta avstamp i eftersom diskussionen då kan gå vidare och jag kan tillföra sakinnehåll. För många aktörer är webben ännu ny därför är det viktigt att vi inom kyrkan nu redan är med och formar arbetet. Vi skall själva forma våra redskap, det får inte ta för lång tid heller eftersom webben då springer ifrån oss. Strategier kan förändras vartefter behoven förändras.
anonymous   (11.11.2011 09:49)
  Reply